Kawa ziarnista gwarantuje na pewno świeżość i jakość kochanego przez miliony napoju. Jednakże aromat i smak zależą także od rodzaju ziaren, a nie jedynie od sposobu jej przygotowania i palenia. Odkryto już ponad 60 gatunków kawowca, ale wśród nich królują Robusta i Arabika, która zdominowała już ponad 2/3 rynku światowego.

Ziarna ziarnom nierówne

Kawowiec potrafi osiągnąć w naturze do 15 metrów. W hodowli natomiast regularnie przycina się gałęzie, aby jego wysokość nie przekroczyła dwóch metrów. Owocuje kilka razy w roku, kiedy to białe kwiaty po zapyleniu przeistaczają się w małe, czerwone owoce. Owoce te zawierają po dwa ziarna, pomiędzy którymi znajduje się tzw. ‘szew’. Ziarna Arabiki mają kształt podłużny, a dodatkowo są płaskie. Charakterystyczny jest tutaj także jasny zielony kolor i niska zawartość kofeiny. Smak w tym przypadku jest łagodny i bardzo aromatyczny.

Aromat i smak nie do pobicia

Robusta z kolei zawiera w sobie dużo więcej kofeiny, nawet o kilka procent w stosunku do wspomnianej wcześniej Arabiki. Ziarna Robusty mają kształt owalny, a jej smak jest mniej aromatyczny. Często również w praktyce miesza się oba gatunki ziaren, aby działanie napoju było bardziej pobudzające, zachowując jednocześnie niepowtarzalny smak. Inne rodzaje ziaren kawy to Excelsa i Liberika, jednak nie cieszą się one aż taką popularnością w tym momencie.

Dlaczego kawą ziarnistą tak bardzo się zachwycamy?

Dla wielu osób nie ma nic lepszego niż rozpoczęcie dnia tym właśnie uwielbianym napojem. Rano jesteśmy jeszcze zaspani, ale zaczynamy się już budzić przy samym mieleniu kawy, jeśli nie przygotowaliśmy sobie jej jeszcze dnia poprzedniego. Piękny, intensywny zapach już zaczyna pobudzać nasze receptory. Następnie parzymy kawę, upajając się nadal niepowtarzalnym aromatem. Pijemy, cieszymy się jej wspaniałym smakiem i jednocześnie relaksujemy. Kawa ziarnista zdecydowanie podbiła serca ‘kawoszy’. Wiele osób twierdzi nawet, że dzięki niej dzień staje się lepszy. Jesteśmy w dobrym humorze i mamy dużo energii, aby rozpocząć pracę lub przejść do innych zajęć.

Często słyszymy również, że nie ma nic lepszego niż dobra kawa i dobra książka. Szczególnie słowo ‘kawa’ w kontekście tylu rodzajów miłego spędzania czasu na pewno nie jest przypadkowo użyte.