oliwki

W pogoni za idealną sylwetką czasami zapominamy, że nasz organizm potrzebuje nie tylko białek i węglowodanów, ale także tłuszczów. Wszystkie oleje roślinne uważane są za doskonałe źródło naturalnych tłuszczów, które przynoszą niewątpliwe korzyści człowiekowi, jednak mało z nich jest tak pożytecznych, jak oliwa z oliwek. Jej właściwości są znane ludziom od czasów starożytnych. Jest popularna na całym świecie i wysoko ceniona ze względu na swoje właściwości lecznicze i zdolność zapobiegania wielu chorobom.

Oliwa z oliwek – boski olej znany już w starożytności

W starożytności drzewa oliwne uważano za boskie rośliny. Jej walory medyczne docenił sam Hipokrates. Już w starożytności było wiadomo, że wysoka zawartość polifenoli i kwasów tłuszczowych pomaga zniwelować ryzyko wystąpienia schorzeń układu krążenia, działa przeciwzapalnie i pomaga zwalczać bakterie. Dziś prawie wszyscy wiedzą o korzyściach płynących z oliwy z oliwek dla organizmu. Jej właściwości lecznicze wynikają z wyjątkowego składu, ponieważ zawiera wiele witamin i minerałów. Oliwa z oliwek zawiera: jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, omega-6 (linolowy), omega-3 (alfa-linolenowy), witamina E, witamina K. Dietę, która zawiera oliwę z oliwek w odpowiednich ilościach, może zapewnić . Catering dietetyczny Siemianowice Śląskie.

Właściwości oliwy z oliwek

Dlaczego warto dołączyć do swojej diety oliwę z oliwek? Badania pokazują, że diety o wysokiej jej zawartości znacznie zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy, chorób serca i niektórych rodzajów raka. Ponadto związki fenolowe zawarte w oliwkach mogą normalizować wiele parametrów fizjologicznych człowieka - funkcje komórek i płytek krwi, lipoproteiny osocza. Spożywanie oliwy z oliwek pomaga usuwać toksyny i toksyny, zmniejsza przewlekłe stany zapalne, obniża poziom złego cholesterolu, rozszerza naczynia krwionośne i pomaga w normalizacji ciśnienia krwi, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się, obniża poziom kwasu żołądkowego, poprawiając w ten sposób trawienie, oraz chroni skórę przed negatywnym wpływem środowiska zewnętrznego, czyni ją bardziej miękką i elastyczną. Biorąc pod uwagę wysoką zawartość kalorii w produkcie, wiele osób często zastanawia się, czy oliwa z oliwek jest prawidłowym wyborem przy diecie na utratę wagi. Jej naturalne tłuszcze mają fundamentalne znaczenie w walce z otyłością. Dzięki kwasom jednonienasyconym można szybko poczuć sytość i zmniejszyć apetyt, co pomaga w uniknięciu przejadania. Spożywanie oliwy z oliwek będzie korzystne dla osób chorych na cukrzycę i osób, które chcą zapobiec rozwojowi choroby. Pokarmy wysokowęglowodanowe zwiększają poziom glukozy we krwi, a z kolei tłuszcze jednonienasycone stabilizują poziom cukru i regulują poziom insuliny.