Czy catering dietetyczny jest tańszy od gotowania?

Przy wyborze cateringu dietetycznego najczęstszą obiekcją jest jego cena. Większość osób może być odstraszona wysokimi kwotami, które będą musieli zapłacić po zdecydowaniu się na firmę cateringową. Jednak wbrew pozorom catering dietetyczny nie jest wcale tak drogi, jak mógłby się wydawać. Argument o dużych kwotach za catering najczęściej jest wyciągany przez pochopne myślenie, że cena posiłku to koszt tylko składników. Postaramy się przytoczyć kilka faktów przemawiających za cateringiem dietetycznym.

Z czego składa się cena posiłku?

Cena posiłku to wbrew pozorom nie tylko cena produktów. Faktycznie, jeśli zsumujemy ceny produktów, które musimy zakupić, możemy sprawdzić, że cena jednego posiłku to niewiele ponad piętnaście złotych w wypadku dania obiadowego. Problem tkwi w tym, że ceny produktów to nie jedyne koszta, jakie ponosimy. Należy mieć na uwadze, że gotując, zużywamy dużo energii i gazu, który w ostatnich czasach podrożał nawet o kilkaset procent. Nie można oszacować wartości gazu, który wykorzystamy na jeden posiłek, ale jeśli nie będziemy gotować przez miesiąc, na pewno odczujemy różnicę. Dodatkowo do przygotowania niektórych dań musimy kupować produkty, których zużyjemy relatywnie mało na jedne posiłek, ale musimy wydać na nie większą sumę. Doskonałym przykładem są przyprawy, musimy użyć do jednego dania kilku rodzajów przyprawa, co zmusza nas do zakupu wielu opakowań.

Co tracimy, przygotowując posiłek samodzielnie?

Przygotowując posiłek samodzielnie, musimy liczyć się z utratą nie tylko środków. Największym kosztem, który jest bagatelizowany, jest czas. Na skomponowanie jednego posiłku poświęcamy od jednej do nawet dwóch godziny. Należy wliczyć w to nie tylko czas poświęcony na gotowanie, ale również czas, który spędzimy na zakupach i sprzątaniu po gotowaniu.

Co sprawia, że bardziej opłaca się zamówić catering dietetyczny niż gotować samodzielnie?

Głównymi czynnikami wpływającym na fakt, że catering dietetyczny Siemianowice Śląskie opłaca się bardziej niż samodzielnie gotowanie, jest oszczędność czasu i pieniędzy. Po dokładnym przeliczeniu wszystkich kosztów przekonamy się, że cena za catering wcale nie jest wygórowana. Dodatkowo należy pamiętać, że catering jest dostosowany do naszych potrzeb i uwzględnia wszystkie nasze preferencje żywieniowe. Nie musimy eksperymentować w kuchni, żeby uniknąć rutyny. Wykwalifikowany kucharz samodzielnie ułoży jadłospis dostosowany do naszych potrzeb z uwzględnieniem naszej diety. Czynniki te sprawiają, że obecnie wybór cateringu dietetycznego to duża oszczędność i wygoda.

Podsumowanie

Wybór cateringu dietetycznego pozwala na oszczędność czasu i pieniędzy. Wbrew pozorom samodzielne gotowanie nie jest wiele tańsze od zamówienia diety dostarczonej do drzwi naszego mieszkania. Ponieważ zmniejszamy zużycie gazu i energii elektrycznej catering dietetyczny nie jest wcale taki drogi. Dodatkowo mamy pełną kontrolę nad składem naszej diety i mamy możliwość modyfikowania jej w pełnym zakresie. Oszczędzamy również czas i energię, jaką codziennie marnujemy, przygotowując zróżnicowane posiłki.