Polska jest europejskim liderem jeśli chodzi o produkcję pieczarek. W kraju działa wiele pieczarkarni, które rok w rok osiągają ogromne plony. Dzięki temu zakłady stają się nowoczesne, stosują innowacyjne technologie, by pieczarki miały wysokie walory smakowe.
Karol Kania i Synowie – produkcja podłoża dla pieczarkarni
W 1967 roku Karol Kania uruchomił pierwszą pieczarkarnię w Piasku oraz zajął się produkcją podłoża pod pieczarki. W 1993 roku rozpoczął produkcję podłoża pasteryzowanego. Z czasem to stało się głównym zajęciem firmy. Podłoże do uprawy pieczarek ma duży wpływ na ich jakość (kania.net.pl), właśnie dlatego warto korzystać z tego, które oferuje firma produkująca je od wielu lat. W ofercie firmy Karol Kania i Synowie można znaleźć różnego typu ściółkę do uprawy. Do wyboru jest podłoże do uprawy pieczarki białej, podłoże do uprawy pieczarki brązowej, podłoże fazy 2. i 3. Każdy producent pieczarek może wybrać takie, które najbardziej mu odpowiada.
Ekologiczna Pieczarkarnia Wierzbno
Jednym z najpotężniejszych zakładów produkujących pieczarki w Polsce jest rodzinna firma założona przez Mirosława Jachimowicza w Wierzbnie. Przedsiębiorstwo wyposażone jest w wysokiej jakości urządzenia, które kontrolują wszystkie parametry. Zarówno na etapie hodowli pieczarek, ich zbioru, jak i pakowania oraz transportu. Dzięki temu towar z Pieczarkarni Wierzbno jest zawsze dobrze zabezpieczony i świeży. Uprawa pieczarek w zakładzie państwa Jachimowiczów jest ekologiczna. Stosowane są naturalne środki ochrony roślin.
Uprawa Pieczarek Sopińscy – ekologiczna i innowacyjna
Firma została założona w 1998 roku przez Annę i Wojciecha Sopińskich i prowadzona przez ich synów Mateusza i Krystiana. Gospodarstwo mieści się w Wólce Kobylej – 100 km na wschód od Warszawy. Dzisiaj jest to nowoczesny zakład produkcyjny, w którym stosowane są innowacyjne rozwiązania informatyczne, które mają za zadanie zoptymalizować zarządzanie produkcją i zbiorem pieczarek tak, by plony były jak największe, a grzyby smaczne. Uprawa pieczarek przez rodzinę Sopińskich jest oparta nie tylko na nowoczesnych, ale i na ekologicznych rozwiązaniach. Jeden z najnowszych obiektów do produkcji został wybudowany, bazując na odnawialnych źródłach energii.
R&J Sztandera – całoroczna produkcja pieczarek
Przedsiębiorstwo R&J Sztandera to firma rodzinna, która powstała w 2008 roku. Znajduje się w miejscowości Ozorów w województwie mazowieckim. Firma R&J Sztandera posiada ponad 40 hal do uprawy pieczarek. To, co zasługuje na uwagę, to fakt, że w firmie pieczarki są ręcznie zbierane. Dzięki temu klienci mogą być pewni, że trafia do nich wyselekcjonowany towar. Wieloletnie doświadczenie firmy R&J Sztandera wsparte o nowoczesne technologie pozwala na uzyskanie stałej, całorocznej uprawy. Pieczarkarnia w dużej mierze eksportuje swoje towary za granicę.
Rawona – pieczarki, boczniaki i grzyby shitake
Rawona to firma z Pszczyny, która jest nie tylko pieczarkarnią. W przedsiębiorstwie hodowane są pieczarki (brązowe i białe), ale też boczniaki, grzyby shitake i inne produkty runa leśnego. Na uwagę zasługuje fakt, że w Rawonie samodzielnie produkują podłoże uprawne. Co więcej, przedsiębiorstwo dopasowuje rodzaj i sposób pakowania grzybów do potrzeb klientów. Ponadto Rawona dysponuje własną flotą pojazdów do transportu.