Przysmaki kuchni japońskiej

Kuchnia japońska jest ceniona w każdym zakątku świata. Słynie z niezwykłej prostoty i harmonii. W menu kuchni japońskiej dominują przede wszystkim ryby, warzywa, ryż oraz owoce morza, bogate w duże ilości białka i licznych witamin. Dzięki tym lekkostrawnym i niskokalorycznym potrawom kuchnia japońska uchodzi za jedną z najzdrowszych kuchni świata i jest w zasadzie całkowicie pozbawiona tłuszczu.

Japończycy do przyrządzania dań nie używają zbyt wielu przypraw. Na pierwszym miejscu stawiają walory zdrowotne spożywanych dań Tradycyjny japoński posiłek składa się najczęściej z miseczki ryżu, zupy oraz trzech pozostałych potraw stanowiących dania główne. Podczas spożywania posiłku Japończycy po lewej stronie talerza stawiają miskę z ryżem, zaś zupę po prawej stronie. Do jedzenia obowiązkowo używają pałeczek, natomiast zupę wypijają bezpośrednio z miseczki.

Sushi najpopularniejszą potrawą kuchni japońskiej

Będąc w kraju Kwitnącej Wiśni nie sposób nie spróbować sushi. Danie to zaczęło gościć na talerzach Japończyków już w XIII wieku. Składa się z gotowanego ryżu zawiniętego z surowym mięsem, suszonymi wodorostami tzw. nori oraz licznych dodatków np. jajek. Sushi spożywamy z zieloną pastą chrzanową zwaną  wassabi, marynowanym imbirem oraz  sosem sojowym. Często do spożywania sushi zamawia się zieloną herbatę wraz z niezwykle aromatyczną zupą miso, która nadaje daniu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Za najpopularniejszy rodzaj sushi Japończycy uznają: hosomaki, czyli przepyszne rolady z ryżem w środku i nori na zewnątrz oraz nigiri, czyli kawałek krewetki lub ryby położony na ryżu.

Inne przysmaki kuchni japońskiej

Pomimo niepowtarzalnego smaku sushi warto pamiętać, że kuchnia japońska ma do zaoferowania także wiele innych potraw, które potrafią zaoferować niezwykłe bogactwo smaku i niepowtarzalny aromat.

Omuraisu, który czerpie inspirację z kuchni europejskiej to bardzo sycący i łatwy do przyrządzenia omlet. Jest często spożywany przez Japończyków w czasie lunchu. Przepyszny farsz tej potrawy składa się z licznych warzyw, ryżu, cebuli, kurczaka lub co ciekawe z makaronu. Omuraisu podaje się zwykle z pietruszką i ketchupem.

Znanym na całym świecie i szczególnie cenionym daniem kuchni japońskiej jest również zupa miso. Powstaje z bulionu zwanego dashi i jest podawana z dużą ilością marchewki, tofu i ziemniaków. Zupa miso zawiera bogactwo witamin z grupy B i D oraz uchodzi za naturalne lekarstwo na choroby układu krążenia.

Z kolei Ramen szczególnie popularny także na kontynencie europejskim, to wywar z mięsa najczęściej z wołowiny z licznymi dodatkami takimi jak: kukurydza, tofu, jaja, grzyby czy bambus.

Pierożki gyozato to niezwykle smakowite pierożki o czosnkowym aromacie  wykonane z bardzo cienkiego ciasta wypełnionego farszem z owoców morza i wieprzowiny.

Okonomiyaki stanowią przepyszne, niezwykle sycące i tanie japońskie naleśniki wypełnione owocami morza, kapustą i pokrojonym mięsem. Okonomiyaki są często sprzedawane w ulicznych budkach z jedzeniem i cieszą się dużym uznaniem wśród Japończyków z uwagi na ich tempo życia w ciągłym biegu.

Tonkatsu to japoński kotlet do przyrządzania, którego używa się mięsa wieprzowego i wołowego, smażonego w panierce z mąki i jajek. Co ciekawe tonkatsu używa się w Japonii często także do kanapek i burgerów.

Wszystkie wyżej wymienione przysmaki kuchni japońskiej znajdziesz w menu Gold Sushi - sprawdź wyjątkową restaurację